Hoe financier je ee...
 
Notifications
Clear all

Hoe financier je een goudmijn in Afrika

2 Posts
2 Users
0 Likes
262 Views
Posts: 21
Topic starter
(@foruminfoderde)
Trusted Member
Joined: 1 jaar ago

 

Een goudmijn heeft geld nodig. Voor machines, voor personeel, voor vergunningen, voor ingenieurs, voor marketing, voor veiligheid en zo kun je het lijstje heel lang maken en heel erg waar. Ook een verkoopkantoor heeft zijn eigen kosten. Personeelskosten, marketing kosten, loonbelasting, huur, leaseauto’s etc etc. Dat is in elke branche zo. Zelfs de goede doelen abonnementenverkopers op straat doen het niet voor niets: ga uit van minimaal 30 procent. Ook een kledingzaak zit meestal met een marge van 2.5 met andere woorden 20 euro inkoop levert 50 euro verkoop op. Is dit dan oplichting? Nee want de kledingzaak heeft huur, heeft personeel, heeft voorraad inkoop, heeft verzekering en nog veel meer.

Heeft een verkoopkantoor ook inkoop? Ja dat zijn de klanten en die melden zich niet vanzelf, die moet je werven en bekend maken met je product. Dat doe je door websites en google addwords etc. Ga bij een kantoor zoals GIE uit van circa 20 procent marketingkosten. Dan natuurlijk nog de personeelskosten en allerlei verzekeringen en accountantskosten en je zit snel aan 35 procent aan kosten.

Wanneer heb je 100 procent winst dat is wanneer je geen goudmijn hebt alleen marketing dan is de winst 65 procent en precies dit sprookje willen de speurders u doen geloven. Laat u niet in de luren leggen en ga gewoon zelf kijken in Afrika als u dat nog niet gedaan hebt u bent van harte welkom overigens zijn de speurders dat ook en dat waren ze al vanaf het begin. Waarom zijn ze niet gaan kijken of de mijnen bestaan? 

 

Bedrijfseconomie. De theorie is heel simpel als je het principe begrijpt. Helaas gaan mensen ervan uit dat iets wat logisch voor hun is ook logisch moet zijn voor een ander mens. Dat is mijn grootste fout geweest. Op een moment dat een machine 200.000 kost en je betaalt er 400.000 voor, dan is dat een slechte deal als je het alternatief hebt om het voor 200.000 te kopen. Maar als je met deze machine tijdens zijn werkzame leven er netto 15.000.000 euro mee verdient, is het dan nog steeds een slechte deal? Wat denkt u zelf, zou u 400.000 euro uitgeven om 15.000.000 euro te verdienen?

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen was financiering in Afrika niet voordelig. Daarnaast eisen banken bijna volledige zeggenschap over het bedrijf en financieren ze meestal te weinig. Met de FGS was het probleem van onder financiering afwezig. De managers van de mijnen zowel in Ghana als in Tanzania hadden genoeg ervaring en waren blij met de financieringsvorm. Door de FGS financier werd de mogelijkheid realiteit om met een schuld van 400.000 euro een winst te maken van 15.000.000 op termijn. Weet u nog dat de 200.000 euro veel verstandiger was? Maar als je niemand hebt die die 200.000 aan je wil lenen, dan is 400.000 schuld aantrekkelijk als je daar over de looptijd van de apparatuur 15.0000.000 mee behaalt !!  

 Nog een leuk praktijkvoorbeeld. Op Schiphol kost een koffiestand 2000 euro per week. 8000 euro per maand en nog een enveloppe voor de beheerder van Schiphol. Je kunt ook voor 1500 euro een koffieshop huren (de winkel) in Beverwijk. Kijken we naar het bedrag dan is Beverwijk beter. Kijken we naar de omzet dan is de koffiecorner op Schiphol beter. Want per week is je omzet in Beverwijk 2000 euro. Op Schiphol zit je op 10.000 euro en vaak meer per week. Rekent u zelf even na wat het verschil is. Helaas doen sommige mensen dat nooit als dat hen niet goed uitkomt voor hun verhaal. Dat heet tegenwoordig narratief. 

1 Reply
Posts: 1
 Dimi
(@dimi)
New Member
Joined: 1 jaar ago

Ik heb jullie stukje gelezen, maar wat mij interesseert is hoe de balans van deze internationale ondernemingen er uit ziet? 

Reply
Scroll to Top