2023 was geen voorspoedig jaar voor grondstoffen, met tegenwind van een kwakkelende wereldeconomie, een sterke dollar, en hoge rentetarieven. Maar voor 2024 ziet de toekomst er veelbelovend uit, vooral voor koper, aldus analisten die door nieuwszender CNBC worden aangehaald.
Een recent rapport van Citigroup voorspelt dat de koperprijs mogelijk stijgt naar 15.000 dollar per metrische ton in de komende twee jaar, een potentiële toename van meer dan 75% ten opzichte van het huidige niveau van 8.500 dollar. Deze projectie wordt versterkt door de toenemende vraag naar koper in het kader van de energietransitie, waarbij het metaal essentieel is voor componenten zoals stroomkabels en elektronische onderdelen in duurzame energietechnologieën zoals windmolens en zonnepanelen.
Volgens Citigroup zou de vraag naar koper in 2030 met nog eens 4,2 miljoen ton kunnen stijgen als landen zich houden aan de afspraken van de klimaatconferentie COP28. Deze toename is significant, gezien de huidige jaarlijkse productie van de grootste koperproducent, Chili, die rond de 5,2 miljoen ton ligt.
De verwachtingen voor een hogere koperprijs worden verder ondersteund door de aanname van een ‘zachte landing’ van de economieën in de VS en Europa, een snel herstel van de wereldwijde economie en de verwachting dat China binnen twee jaar economisch herstelt.
Andere positieve factoren die door financiële instituten zoals BMI, Bank of America en Goldman Sachs worden genoemd, zijn een zwakkere dollar, een mogelijke renteverlaging door de Federal Reserve en een dreigend tekort aan koper. Dit laatste wordt onderstreept door recente ontwikkelingen zoals de sluiting van de mijn Cobre Panamá van First Quantum Minerals en productiebeperkingen aangekondigd door Anglo American.
Deze combinatie van factoren maakt dat analisten een periode van schaarste in de kopermarkt voorzien, wat de prijs verder zou opdrijven.