De Amerikaanse economie presteert aanzienlijk beter dan gemiddeld. De verwachte groei voor komend jaar is drievoudig ten opzichte van het gemiddelde van de eurolanden. Echter, Amerikanen zijn voornamelijk bezorgd over de stijgende kosten van levensonderhoud, stelt correspondent Erik Mouthaan.
Recentelijk onthulde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de economische vooruitzichten voor volgend jaar, waarbij de Amerikaanse economie naar verwachting met 2,7 procent zal groeien. Dit is minder dan India (6,8 procent) en China (4,6 procent), die een nog sterkere groei voorzien.
Voor Nederland zijn de vooruitzichten minder positief, met een verwachte groei van slechts 0,6 procent, net iets onder het eurozonegemiddelde van 0,8 procent.
Lage werkloosheidscijfers kenmerken de robuuste Amerikaanse economie. “De arbeidsmarkt is extreem sterk en de werkloosheid is zelden zo laag geweest voor zo’n lange periode,” merkt Mouthaan op. Onder het bewind van Joe Biden zijn er bijvoorbeeld 15 miljoen banen bijgekomen.
De regering-Biden heeft biljoenen uitgegeven aan economische stimulansen, gericht op infrastructuur en duurzaamheid, en subsidies voor chipfabrikanten die zich in Amerika vestigen. “Deze enorme investeringen beginnen vruchten af te werpen”, voegt Mouthaan toe.
Ondanks de hoge inflatie post-pandemie, die in 2022 een piek van 9,1 procent bereikte, is deze in Amerika gedaald tot 3,5 procent dankzij meerdere renteverhogingen door de Amerikaanse Centrale Bank.
“Joe Biden beweert dat elk land jaloers is op de Amerikaanse economie. Maar wat betekent dit voor de Amerikanen zelf? Ze maken zich vooral zorgen over hoge kosten voor dagelijkse benodigdheden, huur en leningen,” stelt Mouthaan.
Met de Amerikaanse verkiezingen in november, zetten zowel Donald Trump als Joe Biden hun economische prestaties in het licht dat hen het beste uitkomt. Trump benadrukt de lage werkloosheid en lagere prijzen tijdens zijn ambtstermijn, terwijl Biden zich richt op de beheersing van de inflatie.
Het IMF waarschuwt voor een mogelijke ‘oververhitting’ van de Amerikaanse economie door snelle groei en grote overheidsuitgaven, wat inflatie kan aanwakkeren. Minister van Financiën Yellen werkt aan het terugdringen van de huidige inflatie van 3,5 procent naar onder de 3 procent.