De Nederlandse overheid bespaart jaarlijks honderden miljoenen euro’s door een onverwacht hoog aantal sterfgevallen sinds de uitbraak van de coronapandemie. Dit leidt tot een verhit debat over het gebruik van deze financiële meevaller. Volgens een bericht in het AD pleit het CNV voor het verlagen van de AOW-gerechtigde leeftijd, terwijl het kabinet deze extra middelen liever gebruikt om de staatsbegroting te verstevigen.
Patrick Fey, vicevoorzitter en pensioenonderhandelaar van het CNV, berekende dat de 30.000 extra overlijdens per jaar ongeveer 475 miljoen euro aan uitgespaarde AOW-uitkeringen opleveren. Op lange termijn zou dit zelfs bijna 5 miljard euro schelen, exclusief besparingen op zorgkosten en toeslagen.
De voorjaarsnota toont aan dat de pandemie ook de gemiddelde levensverwachting heeft verlaagd, wat resulteert in minder nieuwe AOW-uitkeringsgerechtigden. Dit jaar bespaart dat de overheid meer dan 180 miljoen euro, een voordeel dat naar verwachting zal stijgen tot ruim 570 miljoen euro in 2029.
Echter, demissionair minister Carola Schouten en econoom Bas ter Weel staan kritisch tegenover het plan van het CNV. Schouten wijst erop dat het bevriezen van de AOW-leeftijd jaarlijks 2 miljard euro zou kosten, terwijl Ter Weel benadrukt dat de financiële meevaller door oversterfte slechts tijdelijk is en pleit voor stabiliteit binnen het pensioenstelsel door bestaande afspraken na te leven