Sinds begin maart hebben edelmetalen zoals zilver en goud aanzienlijke waardestijgingen meegemaakt, waarbij zilver met 26% en goud met 16% is gestegen. Deze opvallende groei is des te meer opmerkelijk gezien de traditionele rol van deze metalen als veilige havens in onzekere tijden. Hoewel goud nieuwe recordhoogtes heeft bereikt, heeft zilver nog niet zijn piekprijzen van voorgaande jaren overtroffen, maar toont het wel potentieel voor verdere significante stijgingen, volgens een analyse van Jesse Colombo op silverseek.com.
De vraag naar zilver strekt zich uit voorbij de conventionele markten zoals sieraden en zilverwerk, en wordt vooral gedreven door industriële toepassingen vanwege zijn unieke fysieke en elektrische eigenschappen. Dit omvat een breed scala aan sectoren, waaronder elektronica, zonnepanelen, en auto’s. Een recent rapport van het Silver Institute benadrukt een recordstijging van 11% in industriële vraag in 2023, waarbij de vraag naar fotovoltaïsche toepassingen alleen al met 64% steeg.
De zilvermarkt zelf ervaart een aanhoudend tekort, met een vraag die het aanbod overstijgt sinds 2021, wat bijdraagt aan de prijsstijgingen. In 2023 bereikte dit tekort 184,3 miljoen ounces en er wordt verwacht dat dit in 2024 verder zal verslechteren. De wereldwijde mijnproductie van zilver neemt al een decennium af, wat extra druk legt op het reeds krappe aanbod.
De recente prijsstijgingen van zilver en de onderliggende economische krachten geven blijk van een robuuste markt die mogelijk aan de vooravond staat van een van de meest significante stierenmarkten in de geschiedenis van het metaal. Deze trends bieden beleggers sterke argumenten om zilver niet alleen te zien als bescherming tegen macro-economische en geopolitieke onzekerheden, maar ook als een potentieel winstgevende investering.